Kαθαρισμός και φροντίδα των μαγειρικών σκευών

μαγειρικά σκεύη
από ανοξείδωτο ατσάλι

πριν την πρώτη χρήση

Αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα συσκευασίας. Αν χρειαστεί χρησιμοποιήστε λίγο οινόπνευμα. Πλύνετε τα σκεύη με υγρό πιάτων και σφουγγαράκι (προσοχή το πράσινο συρματάκι στην μια πλευρά των σπόγγων μπορεί να προκαλέσει φθορά στο γυάλισμα του χάλυβα) και χλιαρό νερό. Σκουπίστε με ένα μαλακό πανί καλά το σκεύος.

προσοχή στην υπερθέρμανση

Μην προθερμαίνετε το σκεύος άδειο ή με λάδι σε υψηλή θερμοκρασία για πάνω από 4 λεπτά. Η υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό του χάλυβα. Ο αποχρωματισμός δεν επηρεάζει τη λειτουργικότητα του σκεύους αλλά είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Εξαιρετική υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει ζημιά στη βάση του σκεύους. Σε περίπτωση υπερθέρμανσης, μην αφαιρείτε το σκεύος από την εστία για να αποφύγετε τον κίνδυνο εγκαύματος. Απενεργοποιήστε την εστία και αφήστε το σκεύος να κρυώσει.

καθαρισμός

Κατάλληλα για πλυντήριο πιάτων. Μην χρησιμοποιείτε όξινα καθαριστικά ή καθαριστικά που χαράσσουν την επιφάνεια των σκευών. Επίσης αποφύγετε το σύρμα κουζίνας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό ξίδι για να απομακρύνετε τυχόν στίγματα νερού από την επιφάνεια τους.

εξοικονόμηση ενέργειας

Για εξοικονόμηση ενέργειας τοποθετείστε το κάθε σκεύος σε εστία ίσης ή μικρότερης διαμέτρου από τη διάμετρο του σκεύους. Έτσι εκμεταλλεύεστε πλήρως την θερμότητα των εστιών και προστατεύετε τις λαβές από υπερθέρμανση.

μαγείρεμα με αλάτι

Περιμένετε το νερό να βράσει πριν προσθέστε αλάτι. Κατά την προσθήκη αλατιού σε κρύο νερό μπορεί να δημιουργηθούν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού στον πυθμένα του σκεύους και να δημιουργηθούν στίγματα. Αυτά δεν επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του σκεύους αλλά είναι δύσκολο να αφαιρεθούν.

γυάλινο καπάκι

Ορισμένα σκεύη έχουν γυάλινο πυράντοχο καπάκι, όμως ποτέ μην ρίχνετε κρύο νερό σε ένα ζεστό γυάλινο καπάκι για να κρυώσει καθώς υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα το θερμικό σοκ να ραγίσει το κρύσταλλο.

ασφάλεια

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο εγκαύματος από την υπερχείλιση ή το πιτσίλισμα λαδιού, χρησιμοποιείτε πάντα ένα βαθύ σκεύος για τηγάνισμα και μην το γεμίζετε πάνω από τη μέση με λάδι. Μην χρησιμοποιείτε καπάκι χωρίς εξαεριστήρα διαφυγής ατμού και μην αυξάνετε πολύ τη θερμοκρασία (μέγιστη θερμοκρασία λαδιού 200°C)

μαγειρικά σκεύη
με αντικολλητική επίστρωση

πριν την πρώτη χρήση

Αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα συσκευασίας. Αν χρειαστεί χρησιμοποιήστε λίγο οινόπνευμα. Πλύνετε τα σκεύη με υγρό πιάτων και σφουγγαράκι και χλιαρό νερό. (προσοχή το πράσινο συρματάκι στην μια πλευρά των σπόγγων μπορεί να προκαλέσει φθορά στο σκευος) Σκουπίστε με ένα μαλακό πανί.

καθαρισμός

Κατάλληλα για πλυντήριο πιάτων. Μην χρησιμοποιείτε όξινα καθαριστικά ή καθαριστικά που χαράσσουν την επιφάνεια των σκευών. Επίσης αποφύγετε το σύρμα κουζίνας. Σκουπίστε με μαλακό πανί ή πετσέτα. Μετά από κάθε πλύσιμο αλείψτε τα σκεύη ομοιόμορφα με ελάχιστο λάδι και αφήστε να προθερμανθούν για 1 λεπτό στην εστία.

προστασία της επίστρωσης

Μην κόβετε με μαχαίρι τρόφιμα μέσα στο σκεύος και μην χρησιμοποιείτε μεταλλικά ή αιχμηρά αντικείμενα για το ανακάτεμα του φαγητού. Προτιμήστε μόνο αξεσουάρ κουζίνας από άκαυστο πλαστικό, σιλικόνη ή ξύλο.

προσοχή στην υπερθέρμανση

Η υπερθέρμανση βλάπτει την αντικολλητική επίστρωση των σκευών και μειώνει την αντικολλητική της δράση. Αν ένα σκεύος έχει ζεσταθεί υπερβολικά, απενεργοποιήστε την εστία και αφήστε το σκεύος να κρυώσει. Ποτέ μην θερμαίνετε τα αντικολλητικά σκεύη άδεια ή με λάδι σε υψηλή θερμοκρασία πάνω από 2 λεπτά.

εξοικονόμηση ενέργειας

Για εξοικονόμηση ενέργειας τοποθετείστε το κάθε σκεύος σε εστία ίσης ή μικρότερης διαμέτρου από τη διάμετρο του σκεύους. Έτσι εκμεταλλεύεστε πλήρως την θερμότητα των εστιών και προστατεύετε τις λαβές από υπερθέρμανση.

γυάλινο καπάκι

Ορισμένα σκεύη έχουν γυάλινο πυράντοχο καπάκι, όμως ποτέ μην ρίχνετε κρύο νερό σε ένα ζεστό γυάλινο καπάκι για να κρυώσει καθώς υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα το θερμικό σοκ να ραγίσει το κρύσταλλο.

ασφάλεια

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο εγκαύματος από την υπερχείλιση ή το πιτσίλισμα λαδιού, χρησιμοποιείτε πάντα ένα βαθύ σκεύος για τηγάνισμα και μην το γεμίζετε πάνω από τη μέση με λάδι. Μην χρησιμοποιείτε καπάκι χωρίς εξαεριστήρα διαφυγής ατμού και μην αυξάνετε πολύ τη θερμοκρασία (μέγιστη θερμοκρασία λαδιού 200°C)

μαγειρικά σκεύη
από γυαλί - Stoneware

πριν την πρώτη χρήση

Αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα συσκευασίας. Αν χρειαστεί χρησιμοποιήστε λίγο οινόπνευμα. Πλύνετε τα σκεύη με υγρό πιάτων και σφουγγαράκι και χλιαρό νερό. (προσοχή το πράσινο συρματάκι στην μια πλευρά των σπόγγων μπορεί να προκαλέσει φθορά στα σκεύη) Σκουπίστε με ένα μαλακό πανί.

καθαρισμός

Κατάλληλα για πλυντήριο πιάτων. Μην χρησιμοποιείτε όξινα καθαριστικά ή καθαριστικά που χαράσσουν την επιφάνεια των σκευών. Επίσης αποφύγετε το σύρμα κουζίνας. Σκουπίστε με μαλακό πανί ή πετσέτα

αλλαγές θερμοκρασίας

Αν και τα σκεύη από θερμικά επεξεργασμένο γυαλί και τα stoneware είναι κατασκευασμένα ώστε να αντέχουν τις απότομες μεταβολές θερμοκρασίας, καλό είναι να αποφεύγετε να ρίχνετε κρύο νερό σε καυτά σκεύη η να θερμαίνετε απότομα παγωμένα σκεύη από την κατάψυξη στο φούρνο.

ασφάλεια

Για να αποφύγετε τον κίνδυνο εγκαύματος από την υπερχείλιση ή το πιτσίλισμα λαδιού, χρησιμοποιείτε πάντα ένα βαθύ σκεύος για τηγάνισμα και μην το γεμίζετε πάνω από τη μέση με λάδι. Μην χρησιμοποιείτε καπάκι χωρίς εξαεριστήρα διαφυγής ατμού και μην αυξάνετε πολύ τη θερμοκρασία (μέγιστη θερμοκρασία λαδιού 200°C)